Fractura digital


La fractura digital, també dita bretxa digital o divisió digital és la divisió entre diferents sectors socials pel que fa al seu accés i domini de la tecnologia relacionada amb els ordinadors, Internet i dispositius digitals afins. És una qüestió d'abast polític i social que es relaciona amb l'accés a les noves tecnologies de la informació i la comunicació (TIC). Aquest concepte ha anat evolucionant al llarg dels anys, degut a al constant desenvolupament de la tecnologia, i per això s'identifiquem dues vessants diferenciades: la primera, de caràcter tecnològic i econòmic, es relaciona amb els primers moments de la implantació de les TIC i es reprodueix en l'àmbit geogràfic degut a les diferències a nivell d'infraestructures entre regions. D'altra banda, la segona es relaciona amb el moment actual en el qual l'accés a les TIC és més universal i les diferències s'estableixen en relació al tipus i la capacitat d'ús d'aquestes tecnologies en els diferents grups socials, normalment en funció de l'edat.[1]

Aquest article està basat en gran part en l'informe La bretxa è mobile. La fractura digital generacional a Catalunya de l'IEC[1] i està estructurat de la següent manera: en primer lloc, el concepte de les TIC com a element d'exclusió; en segon lloc, es parlarà de l'evolució del significat del terme fractura digital; en tercer lloc, es posarà en valor en el fet generacional de la fractura digital i a continuació es donaran dades de l'estat actual d'aquesta fractura a Catalunya i per últim es parlarà de diferents formes de combatre aquesta desigualtat.

  1. 1,0 1,1 Busquet, Jordi; Aranda, Daniel; Ballano, Sonia; Sánchez-Navarro, Jordi; Uribe, Ana Cinthya La bretxa è mobile. La fractura digital generacional a Catalunya..

© MMXXIII Rich X Search. We shall prevail. All rights reserved. Rich X Search